keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Rasisti on reppana

Muistatko vielä muutaman vuoden takaisen Suomen Palloliiton "Rasisti on reppana" -kampanjan? Kampanja oli tyypillinen julkisrahoitteinen hyvinvoinninedistämisprojekti, jonka
"tavoitteena oli edistää kantaväestön ja uussuomalaisten tasavertaisuutta suomalaisessa jalkapallotoiminnassa.
Rasisti on reppana sivusto on rakennettu auttamaan jalkapallon parissa toimivia sidosryhmiä havaitsemaan ja ennaltaehkäisemään rasismia."
Kampanjan sloganin taustalla vaikuttaa utilitaristinen ajattelu, jossa tarkoitus pyhittää keinot, eli pahaa ihmistä saa lyödä kuin vierasta sikaa. Kuitenkin Jeesus opettaa vuorisaarnassa päinvastaista tapaa suhtautua toisinajattelijoihin ja ikäviin ihmisiin:
"Teille on opetettu: 'Rakasta lähimmäistäsi ja
vihaa vihamiestäsi.' Mutta minä sanon teille:
rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne
puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne
lapsia. Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville
kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille
kuin jumalattomille. Jos te rakastatte niitä,
jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä
ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin? (Matt 5: 43-46)"
Modernit ihmisoikeudet perustuvat viimekädessä tähän samaan ajatukseen, jossa arvo annetaan myös niille joista emme pidä ja joiden ajatukset kauhistuttavat meitä. Voltaire (tai mahdollisesti Evelyn Beatrice Hall) sanoi, että "en hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan oikeuttanne ilmaista se". Sitaatin yhteneväisyys Jeesuksen sanojen kanssa on ilmeinen, vaikka Jeesus ei rajannutkaan suopeaa suhtautumista pelkkään toisinajattelijan sananvapauteen, vaan sisällytti siihen myös tämän tarpeista huolehtimisen ja tälle siunauksen pyytämisen Jumalalta.

Kontrasti Palloliiton sloganin vihamiehen leimaamiseen ja yleistämiseen ei voisi olla suurempi. Toivon hartaasti että rasismia vastaan pystyttäisiin taistelemaan muulla tavalla kuin leimaamalla "ne" reppanoiksi. Voihan joku nasse olla nössö ja reppana, mutta yleistäminen on halpaa retoriikkaa joka paistaa kilometrin päähän, ja se Ihan Oikea Rasisti - ei mikään Perussuomalainen maahanmuuttokriitikko - myhäilee tyytyväisenä kun häntä ei todellisuudessa haasteta millään tavalla. Herää kysymys, että onko tarkoitus ollenkaan taistella rasismia vastaan, vai vain kiillottaa omaa sädekehää julkisrahoitteisen projektin avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti